Полша шокира баскетболна Европа. Свали Дончич и Словения от върха

Европа ще има нов баскетболен шампион, след като Словения не успя да защити титлата си. Лука Дончич и съотборниците му допуснаха изненадваща загуба с 87:90 (26:29, 13:29, 24:6, 24:26) от Полша и напуснаха турнира още на четвъртфиналната фаза. “Дружина полска” пък ще се бори за медалите, като съперник на тима на Игор Миличич на полуфиналите ще бъде тимът на Франция.

Водени от Лука Дончич – най-добрият европейски баскетболист и един от най-добрите в света, словенците бяха смятани за категоричен фаворит за топ 4, а след отпадането на Сърбия и Гърция, за фаворит за титлата.

Но днес не бе денят на Дончич. Видимо много уморен и с болки по цялото тяло от тежкото първенство до момента, той не направи продукцията, която всички очавкаха.

Реализира скромните за него 14 точки, показа много нерви, изгуби страшно много енергия в излишни разправии, а три минути преди края, когато Словения се бореше за обрат, Дончич по наивен начин направи петото си нарушение, което го извади от мача.

А словенската кауза до голяма степен изглеждаше обречена още на полувремето, когато Полша се оттегли с аванс от 19 точки при 58:39.

Дончич и компания обаче показаха кой е действащия шампион и изиграха невероятна трета част, която спечелха с 24:6 и скъсиха разликата на само една точки преди старта на последната част.

В нея дори в даден момент Словения водеше с четири точки, но в крайна сметка Полша спечели мача, а излизането на Дончич от мача в последните три минути безспорно имаше своето влияние.

Така след 1971-а Полша отново е част от топ 4 на Евробаскет, а на пътя им към финала застава отборът на Франция.

„Петлите“ бяха част от спираща дъха класика, в която след продължения победиха Италия с 93:85.

Мач, който завърши наравно 77:77 в редовното време, като секунди преди края Италия имаше аванс от две точки, а за два изстрела от наказателната линия застана Симоне Фонтекио.

Топ реализаторът на Скуадра Адзура се превърна в грешник в този миг, защото той пропусна и двата изстрела, а в отведната атака Франция отбеляза и вкара мача в продължения, които спечели.

Така топ 4 на Евробаскет е ясен, като мачовете Германия – Испания и Полша – Франция ще определят финала.

Четете още

Избор на редактора