Последен шанс на Меси и Модрич за световна титла

Две емблематични фигури, печелили „Златна топка“ с номер 10. Двама победени финалисти от Световната купа. Двама капитани. Последен шанс най-накрая да достигнат върха на футбола и да вдигнат знаменития трофей, преди да се пенсионират.

Тъй като Меси от Пари Сен Жермен сега е на 35 години, а Модрич от Реал Мадрид е на 37, изглежда много вероятно финалът или плейофът за третото място този уикенд да бъде мястото, където кариерите им за Световната купа ще приключат, коментира BBC.

И така, как се сравняват двамата и кой ще изведе страната си до финал срещу Франция или Мароко в неделя?

И двамата бяха от решаващо значение за представянето на страната си на това Световно първенство и отбелязаха при победите си с дузпи на четвъртфиналите.

Меси изпълни първия удар, когато Аржентина победи Холандия, докато Модрич отбеляза третия удар на Хърватия при победата им над фаворита на турнира Бразилия.

Модрич е първият играч, който вкарва три дузпи при дузпи на Световното първенство (също вкара срещу Дания и Русия през 2018 г.)

След 90 или 120 минути Меси има предимство. Той отбеляза четири гола и асистира за два, докато Модрич все още не е записал гол или асистенция – обаче Меси играе отпред, докато Модрич действа в средата на терена.

Легендата на Барселона Меси вкара дузпа срещу Саудитска Арабия, вкара и асистира за гол срещу Мексико и пропусна дузпа срещу Полша в груповата фаза.

Той вкара първия гол срещу Австралия в 16-финалите и асистира за първия гол срещу Холандия на четвъртфиналите, преди да се разпише от бялата точка в 73-ата минута – и отново при дузпите.

Модрич беше заменен преди изпълнението на дузпите при победата на Хърватия над Япония в 1/8-финалните дузпи, но остана срещу Бразилия.

„Отново Лука водеше 120 минути и беше начело на отбора“, каза селекционерът на Хърватия Златко Далич. „Не е за вярване как играе за възрастта си, а не беше уморен. Когато изостанахме, мислехме да заменим полузащитник и го попитахме какво е положението му. Той каза, че все още е напълно готов. Той отново показа, че е един от най-добрите играчи в света.“

Меси има повече удари (25) и удари към вратата (12) от всеки друг на Световното първенство – с французина Килиан Мбапе, неговият съотборник в Пари Сен Жермен, втори и по двете показатели. Мбапе му води с 5-4 в надпреварата за Златната обувка.

Последните два финала на световните първенства и двамата бяха от губещата страна.

През 2014 г. Аржентина на Меси загуби с 1-0 от Германия и гол на Марио Гьотце в продълженията. Преди четири години Хърватия на Модрич беше победена с 4-2 от Франция.

Какво ще се случи тази вечер? Кой от двамата ще играе на финала – отговорът довечера.

Битката между Аржентина и Хърватия стартира в 21 часа и ще се предава по БНТ 1 и БНТ 3.

Четете още

Избор на редактора