Прокуратурата: Само Гешев е ползвал Регентската къща в Боровец

Докато Иван Гешев е бил начело на прокуратурата, нито един прокурор не е ползвал за почивка базата на държавното обвинение в курорта Боровец, известна като Регентската къща. Вилата изобщо не е била в графика за почивки в държавното обвинение. В същото време за ремонти и поддръжка са изхарчени над 1 млн. лв.

Това се разбира от отговорите, получени от „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Въпросите бяха зададени до прокуратурата още на 17 май, но докато Гешев беше главен прокурор, в нарушение на закона по тях нямаше отговор. Затова и „Сега“ заведе дело за достъп до информация. Междувременно част от търсените данни бяха предоставени от временното ръководство на прокуратурата. Друга част от информацията обаче се оказа предмет на наказателно дело и следствена тайна.

Наказателното е образувано по сигнала, който Борислав Сарафов подаде срещу Гешев, докато още беше само негов заместник. Регентската къща е само една от точките в този сигнал. За нея Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства. Ден след подаването на този сигнал „Сега“ потърси данните по ЗДОИ, но удари на камък при Гешев и заместничката му Красимира Филипова, която отговаряше за достъпа до обществена информация.

Сега от отговора на въпроса колко магистрати и служители са ползвали базата от 8 юни 2017 г. (тогава ВСС я възлага за стопанисване на главния прокурор) до момента, се вижда, че тя активно се ползва, преди Гешев да стане главен прокурор. До края на 2019 г., когато Гешев оглави прокуратурата, в Регентската къща са отсядали 263 магистрати, съдебни служебни служители и придружаващи ги лица. Част от посетителите са я ползвали и повече от веднъж, уточняват от прокуратурата.

„В периода 2020 – 14 юни 2023 г. почивната база в к.к. Боровец не е включена в графиците за почивки на магистрати и служители на прокуратурата“, гласи отговорът.

На въпроса дали Гешев е обитавал базата, на какво основание и при какви условия, от прокуратурата отговарят, че ползването на базата става въз основа на подадени заявки от хората, които имат право на това. Но в правилата няма разписано задължение главният прокурор да подава заявка за която и да е база и да разрешава сам на себе си, се казва в отговора.

Разбира се още, че базата е твърде малка (12 легла) и затова изобщо не е предвидена за семинари и обучения, а в нея могат да се правят само „съвещания, работни групи и срещи“. До 1 януари 2020 г. такива не са провеждани. Не се разбира дали е имало съвещания и срещи след това.

КОЛКО СТРУВА

Информацията за ремонтите и подобренията в Регентската къща след 2020 г. е изискана във връзка с разследването. Затова прокуратурата предоставя данните за периода преди това. От тях се вижда, че преди Гешев да оглави държавното обвинение, на базата е правен ремонт за 43 169 лв. без ДДС. Става дума за ремонт на покрив и водоотвеждане на основната сграда, тъй като има течове.

От публичния регистър на обществени поръчки обаче се вижда, че през февруари 2020 г., малко след като Гешев заема поста, е обявена поръчка за текущ ремонт на базата. Първоначално той е предвиден за 520 000 лв. без ДДС. Договорът е сключен с „НСК – София“ ЕООД. През декември 2020 г. е сключено допълнително споразумение, по силата на което цената е увеличена, за да стане 717 377 лв. с ДДС.

Колкото до разходите за стопанисването на базата, от данните се вижда, че те постоянно се увеличават. Най-малки са били през 2017 г., когато обаче прокуратурата отговаря за базата от юни – малко под 20 хил. лв. През 2018 г. разходите са с 10 хил. лв. повече. В тях влизат вода, ток, гориво за отопление, дезинсекция, дератизация, деакаризация и обучение на служители, както и за абонаментно обслужване на дизелов генератор и др.

През 2019 г. прокуратурата плаща 42 960 лв., а през 2020 г. – 37 546 лв. Следващата година издръжката е вече 53 736 лв. А през 2022 г. са платени 94 934 лв., като сред разходите се появяват и такива за СОТ. От началото на т.г. до 17 май, когато е подадено заявлението по ЗДОИ, прокуратурата е похарчила 52 888 лв. за базата, която не е ползвана от нито един редови неин служител или магистрат.

Така излиза, че за базата, от която прокуратурата има съмнителна нужда, са изхарчени 1,1 млн. лв. с ДДС. Отделно за базата е купувана техника (например телевизори) и с други поръчки за прокуратурата.

По време на парламентарен контрол по темата на 17 май депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков попита от трибуната за „голямото куче“, което живее в „голяма къща“ в двора на Регентската вила. Според източници на „Сега“ кучето е Кане Корсо, а къщичката му на двора е била оборудвана с подово отопление.

КАКВО ТВЪРДИ ГЕШЕВ

„Не я ползвам (базата). Това е почивна база на прокуратурата, в която са почивали включително и членове на Висшия съдебен съвет. Дайте ми възможност, ще обясня, нямам против“, казва Гешев по темата по време на заседание на Висшия съдебен съвет на 18 май т.г.

„Всичките бази на прокуратурата се ползват при спазване стриктно на съответните правила, които са въведени в прокуратурата, и това може да бъде доказано с документи“, казва още Гешев, но сега се разбира, че правилата на практика не важат за главния прокурор.

„Не ползвам аз базата, както твърди господин Сарафов категорично. Тя се ползва по този ред и са я посещавали множество лица от и извън съдебната власт. Това категорично може да бъде доказано и не моите твърдения, а на базата на документи“, казва също Гешев и допълва, че всеки път, когато е посещавал базите на прокуратурата, си е плащал. И не вижда нищо лошо в това.

„Това ще го кажа вече в личен план – предвид ситуацията, която се развива около мен, аз съм посещавал само и единствено в последните три години с малки изключения, само бази на прокуратурата. По обясними причини не мога да си позволя да посещавам, така да се каже, външни и публични обекти. Мисля, че може би е ясно каква е причината за това, включително не съм ходил в тези три години почти на ресторант, това да го кажа, за разлика от повечето български граждани“, казва още Гешев, видно от протокола от заседанието на пленума.

Четете още

Избор на редактора