Протести пред общината против Фандъкова и украинското знаме

Два протеста се срещнаха днес пред сграда на Столичната община. Малко преди началото на планираната демонстрация на организацията „Спаси София“, която иска оставката на кмета Йорданка Фандъкова, пред сградата на „Московска“ 33 се появи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и сподвижници на партията.

Целта им беше да свалят украинското знаме от фасадата на общината. Това е вторият опит на „Възраждане“ да премахне флага на Украйна.

По-късно пред общината се събраха граждани, дошли на протеста, организиран от „Спаси София“. Формацията към момента формално не е политическа, но има общински съветник в местния парламент – Борис Бонев, който беше и кандидат за кмет на последните местни избори.

Поводът за протеста са проблемите с ремонта на историческите жълти павета в центъра на София. Седмици след пренареждането на част от настилката, участъци от нея отново са в лошо състояние с разместени павета и зейнали фуги.

От общината обявиха, че проблемните зони ще бъдат ремонтирани отново за сметка на изпълнителя „Трейс Груп Холд“ и това упражнение ще се повтаря, докато проблемите спрат. Ще се създава и експертен съвет с участието и на чуждестранни специалисти, който да каже как да се реди наново 100-годишната настилка.

„За 17 години, в които Фандъкова и екипът ѝ са на власт, не се реши нито един от проблемите със застрояването, с мръсния въздух, с паркоместата, с трафика, нито с малкото места в детските градини“, заяви Борис Бонев по време на демонстрацията.

Управлението на Фандъкова вече се е доказало на какво е способно и е време да подаде оставка, коментира Бонев. Според него решенията в общината трябва да се взимат „в интерес на гражданите, а не Столичната община да го играе адвокат на всички фирми, печелещи обществени поръчки и след това изпълняващи ги изключително некачествено“

„Второто нещо е да спрем с ремонтите на ремонтите, и вместо ул. “Шишман” да бъде ремонтирана 5 пъти, най-сетне да насочим тези средства към кварталите, за да може „Люлин“, „Овча Купел“, „Красно село“ или „Хаджи Димитър“ също да получат инвестиции за инфраструктура.

Третият принцип, върху който искаме да се обединим, е да се носи отговорност, когато има проблем, всички да даваме отговори, да се появяваме пред медиите и да отговаряме на неудобни въпроси“, заяви още Бонев.

Той обясни, че протестът ще се проведе мирно и ще продължи докато не бъдат реализирани исканията на гражданската организация.

 

Четете още

Избор на редактора