Русия ще узакони частните военни компании

Кремъл заяви днес, че обмисля легализирането на частни военни компании, включително групата „Вагнер“, чието съществуване все още не е разрешено от руското законодателство, въпреки участието й във войната в Украйна, съобщи Франс прес.

„От правна гледна точка частната военна компания „Вагнер“ не съществува и никога не е съществувала. Това е въпрос, който трябва да бъде проучен и разгледан допълнително“, заяви пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него това е „доста сложен въпрос, касаещ правния статут на такива компании, който трябва да бъде проучен“.

Тези изявления на говорителя на руския президент последваха подобно становище, изразено вчера от Владимир Путин в интервю за вестник „Комерсант“. „Групата (Вагнер) съществува, но не съществува юридически! Това е друг въпрос, свързан с ефективното (им) легализиране. Въпрос, който трябва да бъде повдигнат в Думата, в рамките на правителството“, подчерта Путин.

На 27 юни руският президент заяви, че групата „Вагнер“ е получила близо един милиард евро от държавата през изминалата година, въпреки липсата на правен статут.

В продължение на години Кремъл и лидерът на „Вагнер“, Евгений Пригожин, отричаха съществуването на тази паравоенна групировка, която имаше за задача да изпълнява задкулисно военни мисии и операции за оказване на влияние от името на Москва. През септември 2022 г. Евгений Пригожин най-накрая призна, че е лидерът на „Вагнер“, която е взела участие в боевете срещу украинската армия и по-специално е превзела град Бахмут след месеци на ожесточени боеве. По-късно и други руски частни военни групи, някои от които свързани с големи компании или с Министерството на отбраната, разкриха съществуването си.

Беларуското министерство на отбраната съобщи днес, че бойците на „Вагнер“ работят в страната като инструктори, като обучават беларуски военни, предаде Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора