САЩ отпускат последната военна помощ за Киев засега

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от агенциите.

Новият транш подкрепа за Киев във войната му с Русия, който ще бъде последният за тази година, включва боеприпаси за противовъздушната отбрана и за реактивните системи за залпов огън, артилерийски снаряди, бронебойни боеприпаси и над 15 милиона патрона за леко стрелково въоръжение.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да предостави още помощ на Украйна на обща стойност 61 милиарда долара, но републиканците отказват да я одобрят без споразумение с демократите за укрепване на сигурността по американско-мексиканската граница.

Белият дом предупреди, че ако законодателят не даде зелена светелина за осигуряването на тази подкрепа, Вашингтон няма да има повече финансова възможност да помага на Украйна в битката ѝ за отвоюване на териториите, окупирани от руските сили след нахлуването им през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Дотук от началото на руската инвазия Конгресът е одобрил помощ за Киев за над 110 млрд. долара, но не е разрешавал отпускането на никакви допълнителни средства, откакто през януари тази година републиканците отнеха контрола над Камарата на представителите от демократите.

Четете още

Избор на редактора