След 100 г. пак разрешват плуването в Сена

Жителите на Париж и туристите ще могат да плуват в река Сена отново от 2025 г. за първи път от повече от 100 години, съобщи кметът Ан Идалго, предаде ДПА.

Тя назова трите места, които ще бъдат отворени за обществеността, водния център, който вече частично се използва, както и още две централни места за плуване, недалеч от Айфеловата кула.

Зоните за плуване ще бъдат маркирани с шамандури и достъпни чрез кей. Ще бъдат осигурени съблекални и душове, съобщиха от градските власти.

Възможността отново да плуват в Сена е отдавнашно желание на парижани.

Плуването в реката е официално забранено през 1923 г. поради лошото качество на водата, но все още се практикува до началото на 60-те години на миналия век.

Сега проектът получи тласък от Олимпийските игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж. Някои от състезанията по плуване ще се проведат в Сена.

В момента се полагат големи усилия за подобряване на качеството на водата. Градът твърди, че вече е инвестирал до 1,4 млрд. евро, за да направи Сена по-чиста за по-голямата част от Париж.

„Това е отдавнашна мечта и тя е на път най-накрая да се превърне в реалност“, обяви френската столица. „Безопасното къпане в Сена ще бъде възможно.“

Четете още

Избор на редактора