Станишев събра журналисти на баница с късмети

Парламентарните избори, които предстоят през април, и това дали ще се формира или не правителство – за което шансовете са може би 50 на 50, зависят от местните избори, които ще бъдат чак през октомври. Този парадокс отбеляза в анализа си евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Сергей Станишев на среща с журналисти. По традиция той покани медиите на баница с късмети.

Всяка една партия ще преценява дали участието в управление и в какъв формат би било полезно или вредно за нея с оглед на местните избори, посочи той.

По думите му, като че ли ключовият фактор дали ще има правителство придобива партия ГЕРБ. Станишев отбеляза, че преди малко повече от година ГЕРБ са изглеждали в пълна изолация, сега се завръщат и като обществено доверие, и като влияние, и, за съжаление, заслуга за това имат най-вече „Продължаваме Промяната“ и БСП.

Няма какво да винят президента, че иска да концентрира много власт. Самите политици не се справят, президентът действа по Конституция, коментира още Сергей Станишев.

Според него думата на годината, с която могат да се изразят всички процеси в България, Европа и света, е избори.

За българската левица, Станишев коментира, че големият грях на г-жа Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от силна лява партия. Той изрази надежда предстоящият конгрес на БСП през февруари да покаже, че партията е жива. По думите му технологията на промяната започва със смяна на ръководството, ако партията иска да покаже, че е научила нещо от досегашните поражения.

Сергей Станишев съобщи, че е получил покана, но няма да може да се яви днес пред временната парламентарна комисия за Пловдивския панаир, заради отдавна планирани събития в Перник.

Четете още

Избор на редактора