Тайфунът Мавар наближава US остров в Тихия океан

Огромна буря се насочва към американския остров Гуам, в западната част на Тихия океан, принуждавайки жителите да се запасят с провизии и да се насочат към спешни убежища.

Тайфунът Мавар се превърна в най-силната буря, приближавала територията от десетилетия, тъй като дъждове и ветрове достигнаха острова в сряда.

Предвиждаше се тайфунът да пристигне като буря от категория 4, но можеше да се засили до категория 5. Последният от категория 5, който удари директно Гуам, беше супертайфунът Карън през 1962 г.

Американските военни изпратиха корабите си, тъй като президентът Джо Байдън одобри декларация за извънредно положение и всеки, който не живее в бетонна къща, беше призован да потърси безопасност другаде преди тайфуна, съобщи АП.

До сряда следобед много общности на острова от 549 квадратни километра бяха изгубили електричество, а някои на юг бяха изгубили вода.

Губернаторът на Гуам Лу Леон Гереро каза, че обявяването на извънредна ситуация ще подпомогне мобилизирането на ресурси в Гуам, което е „особено важно предвид разстоянието ни от континенталната част на САЩ“.

Г-жа Леон Гереро нареди жителите на крайбрежните, ниско разположените и застрашените от наводнения райони на територията с повече от 150 000 души да се евакуират на по-високи места.

Гуам е ключов център за американските сили в Тихия океан. Министерството на отбраната на САЩ контролира около една трета от острова.

Четете още

Избор на редактора