Трагично начало на сезона по морето. Студ, скъпо, война, сега и „Каховка“

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни. Трагично е началото на сезона по морето въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати.

Затова алармираха пред TravelNews хотелиери. Същото е положението в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и другите големи комплекси.

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 летовници годишно.

Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

„Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел „Колизеум“ в курорта.

Според него в голяма степен вина носи служебното правителство. „Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация.

Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов.

„Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.

Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новата министърка на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се запознава с проблемите. „А не само да си седи в кабинета в София. Трябва да дойде на място“, каза Веселин Налбантов.

„За съжаление е такава реалната ситуация“, коментира Венелин Ташев, председател на „Клуб на хотелиера в Несебър“ и собственик на хотел „Котва“ в Слънчев бряг и на хотел „Парадайс бийч“ в Свети Влас. Той също не се оплаква, защото е един от хотелиерите с много туристи и добра заетост за юни. Но подчерта, че като цяло картината не е добра за Слънчев бряг. Хотелиерите са страхуват още да не дойде замърсяването от язовир „Каховка“ по Българското Черноморие, защото ще провали съвсем сезона.

Четете още

Избор на редактора