Христо Иванов иска голяма коалиция, не само за един мандат

Голяма дългосрочна коалиция, не само за един мандат, поиска Христо Иванов от ДБ.

„Длъжни сме да създадем траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната. Не за един мандат, не между два служебни кабинета, не за няколко месеца“, коментира той. “Трябва ни наистина голяма формация, която ще може да направи заявка за самостоятелно управление. Такъв коалиционен субект трябва да може да поставя условията”, заяви той в предаването на ТВ1 „Въпросите“.

“Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”, добави той. Според него трябва да се потърсят тези граждански организации, лица, политически формации, които споделят общите идеали, за да се формира подобна коалиция.

„Ако не проведем разговор какво трябва да правим, ще имаме безкрайни служебни правителства”, каза той. Христо Иванов заяви, че очаква трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. Според него в следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно. Според него войната ще бъде основният фактор, който ще окаже влияние върху формирането на нагласите.

Четете още

Избор на редактора