Янтра се надига опасно във Велико Търново

Нивото на река Янтра във Велико Търново се повиши до 5,50 м при критична стойност от 6,50 м. Причината е обилните дъждове през последните 24 часа.

В ниските части на кв. „Асенов“ и кв. „Света гора“ още са разположени екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Оглед направиха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на пожарната комисар Красимир Кръстев и главен инспектор Пламен Иванов. На места са оформени защитни временни диги.

Реката стигна и до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“, а в един от крайните квартали в града вече е преляла, съобщи Нова телевизия.

Стойностите се следят на всеки 15 минути, а информация в реално време постъпва от дигиталната система на Общината чрез радарните сензори в кв. „Чолаковци“, Килифарево и с. Пушево.

Между 2,05 м. и 2,15 м. се движи нивото на Янтра в кв. „Чолаковци“. 70 см. е река Белица в Килифарево. И двете реки са далеч от критичните стойности.

Заради обилните и постоянни дъждове кметът на Велико Търново Даниел Панов е дал указания за наблюдение на водоемите и на всички кметове и кметски наместници в общината.

Между 40 и 65 литра на квадратен метър са били валежите във Великотърновско през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново.

Интензивните валежи са били най-много в района на Килифарево – 65,4 литра на квадратен метър, във Велико Търново стойностите за последните 24 часа са около 40 литра на квадратен метър.

„Продължава наблюдението на реките и водоемите“, уточни областният управител проф. Георги Гугучков.

Повишили са се равнищата на язовирите „Йовковци“ и „Александър Стамболийски“, но опасност от преливане няма, каза областният управител. Заради отводняване на пътното платно по пътя Велико Търново – Елена, в района на „Боаза“, движението се извършва в едната лента.

От обилните валежи се е активизирало старо свлачище в свищовското село Ореш и е заляло пътя, няма пострадали хора. За укрепването на свлачището община Свищов е кандидатствала за финансиране към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, припомни областният управител.

В село Самоводене се наблюдава нивото на водата в дере, което се намира в близост до жилищни сгради.

Четете още

Избор на редактора