В една лавина нито една снежинка не е невинна

Явно аз нещо не разбирам този свят. Защо има дилема Тото ли е по-виновен или Тити? Еднакво виновни са. Единият е извършител, а другият му дава достатъчно висока трибуна, на която с гордост да споделя извратените си действия. И всички тийнейджъри, попиващи като гъби, да гледат всичко това. Да даваш трибуна на индивиди като Киро Брейка и Ванко 1 пък е още по-голяма простотия. Та, ти утре ще поканиш Ислямска държава, Ал-Каида, сомалийските пирати и талибаните. Последните ще ти разказват случка от преди година как бащата на едно момиче ги информира, че дъщеря му не си седи вкъщи, а станала полицай и талибаните я намират и ѝ вадят очите. И Тото ще се напикава от смях, предполагам?

Също не мисля, че хората не оценяват позитивните неща на Тото и предаването му. Фактът, че има такава голяма публика, говори за това, че хората го оценяват. Той изкарва пари от тази публика и няма нищо нередно в това. Обаче е и нормално, когато се издъниш, част от тези хора да те упрекват. Ти си служител, а публиката ти е шефът. Плаща ти за добре свършена работа, наказва те за твоите грешки. Разбирам, че Тото и жена му не мислят така, но правилата на живота не се определят от един или двама.

Нещата са по-прости, отколкото ги изкарваме. На такива индивиди като Ванко 1 и Киро Брейка и хиляди други като тях не трябва да им се дава трибуна, както Тото прави. Да си правят клипчета и да си пишат постове, колкото си искат. Единственото им споменаване от нормалните хора трябва да бъде като какъв не трябва да ставаш. Канейки ги обаче в твое предаване, ти ги легитимираш. Легитимираш най-долнопробната шлака на едно общество, състояща се от прости, нагли и шумни тарикати, печелещи слава в предавания, чиито водещи слагат рейтинга над морала. В нормалните страни тия двамата трябва или да са зад решетките, или да просят по улиците без никой, ама никой да им обръща внимание. Подбирайте си гостите, подбирайте си темите, подбирайте си екипа и всичко ще е наред. То не може да каниш всякакви олигофрени и криминално проявени лица и да очакваш, че никога няма да си платиш сметката.

И понеже много хора споменават „свобода на словото“. Хора, за да говорим за свобода на словото, първо, то трябва да е слово и второ, ти трябва да си човек. Тоя Киро Брейка не разказваше ли в своите видеа как склонявал момичета към проституция някъде в чужбина? Това ли е словото и това ли е човекът? Ванко 1 не беше ли осъден за същото? За какви хора говорим? Тити Папазов не спираше ли с колата постоянно по средата на пътя и псуваше колоездачите, които го молят да мръдне? Абе, тъкмо от общината направиха някаква велоялея на Графа ли беше, не помня, и тоя ще спре на нея. Иначе циври в почти всяко предаване, в което участва. Жалка гледка.

И не на последно място, капиталите, стоящи зад тези публични лица, също не са по-малко виновни. Пепси да си прекратяват договорите с Тото, колкото си искат, но факт е, че това предаване не започна и не свърши с участието на Тити Папазов, Киро Брейка и Ванко 1. Абе, вашият екип не следи ли какви хора канят спонсорираните от вас водещи? И всичките други компании, които по един или друг начин го спонсорират. Лицемерна работа.

Всичко това, което виждаме да се случва тук през последните дни, се случва в други страни от много, много години насам. И на запад, и на изток. Понеже следя повече новините в азиатските страни, да ви кажа – същото е. И в Китай, и в Япония, и в Южна Корея и т.н. Тези, които мислят, че „кенсъл култура“ идва от Запада, много се лъжат. Тук не става въпрос за политика, идеология, история и др. Тук говорим за елементарен морал. И като общество трябва да се съобразяваме, а публичните личности, формиращи общественото мнение, следва да обръщат особено голямо внимание, защото като теглиш чертата накрая, не съм сигурен, че смехът си заслужава цената, която трябва да платиш.

Както и да е, аз поне се радвам, че след случката в Стара Загора все повече хора споделят случаи на насилие. Белким разберем, че и това е една от причините младите да напускат България. А и всички останали да осъзнаем, че мълчанието много често е и съучастие. Както майка ми ми повтаряше, като бях малък: в една лавина нито една снежинка няма право да се счита за невинна.

Четете още

Избор на редактора