Десподов – Панатинайкос 2:1

ПАОК си върна първото място в гръцката Суперлига след важна победа с 2:1 над Панатинайкос в среща от 20-ия кръг. В главен герой за успеха на двуглавите орли се превърна Кирил Десподов, който вкара два гола. Той остана на терена 71 минути, след което беше заменен от сърбина Андрия Живкович.

Десподов вкара своите голове в много важни моменти. Най-напред откри резултата малко преди края на първото полувреме, а след това затвърди успеха на своя тим с гол 5 минути след изравнителното попадение на Панатинайкос от дузпа. Така българинът вече има 8 попадения за първенство за гръцкия си отбор и 2 в европейските турнири. Любопитното е, че миналата седмица той пак вкара два гола за тима си във вратата на Волос.

С днешния си успех ПАОК е еднолично начело с 47 точки, пред АЕК (Атина) с 45 и Панатинайкос с 44. Олимпиакос е на 4-о място с 41 след успеха по-рано днес с 3:1 над Янина.

Двата отбора започнаха предпазливо и в първия половин час имаше по една прилична ситуация пред двамата вратари. В 39-ата минута след свободен удар отляво за ПАОК, топката стигна до Кулиеракис, който удари с глава и отбеляза. Голът обаче беше проверен с ВАР за евентуална засада на гръцкия стопер и такава беше потвърдена. Но малко по-късно домакините вкараха. Капитанът на България откри резултата две минути преди края на първото полувреме, когато на скорост завърши контраатака и перфектен пас на Тайсон. Бразилецът изведе Десподов между крайния и централния бранител, а крилото от Кресна с мощен удар не остави шанс на вратаря на гостите Бартоломей Драговски.

Три минути след началото на второто полувреме гостите изравниха. Капитанът на ПАОК Тайсон настъпи на границата на наказателното поле Тасос Бакасетас и съдията Рохит Саги от Норвегия след консултация с колегите си от системата ВАР отсъди дузпа. Потърпевшият Бакасетас застана зад топката и вкара за 1:1, като това е негов първи гол с екипа на детелините от Солун.

Но само пет минути по-късно българското крило отново се разписа. Тайсон проби от ляво, върна топката към точката за изпълнение на дузпа. Брандон Томас прескочи и кълбото отиде у Десподов, който въпреки отчаяния шпагат на левия бек на Панатинайкос Филип Младенович, прониза за втори път вратаря Драговски. Минути преди второто попадение ПАОК вкара още един гол чрез Брандон Томас, което обаче беше отменено заради засада. А именно Десподов беше в основата на атаката.

Гостите бяха най-близо до изравняване на резултата пет минути преди края на редовното време. Филип Младенович се оказа в малкото наказателно поле, фронтално срещу вратаря Котарски. Хърватският страж на домакините обаче спаси победата на ПАОК с една ръка. Последната възможност в мача беше отново за Панатинайкос, но Тин Йедвай от 10 метра стреля до гредата, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора