„Екс“ изтри стотици акаунти, свързани с Хамас

Социалната мрежа „Екс“ премахна стотици акаунти, свързани с „Хамас“, и взе мерки за премахване или за обозначаване на десетки хиляди публикации след нападението на палестинската групировка срещу Израел, каза днес изпълнителният директор на компанията Линда Якарино, цитирана от Ройтерс.

Решението е взето в отговор на ултиматума на еврокомисаря за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон, който заяви, че собственикът на компанията Илон Мъск има 24 часа да се справи с разпространението на дезинформация в „Екс“ (бившия „Туитър“) и да спази новите правила на ЕС за онлайн съдържание. Бретон допълни, че има индикации, че „Екс“ се използва за разпространяване на незаконно съдържание и дезинформация в Европейския съюз.

Въведеният наскоро Законодателен акт за цифровите услуги изисква от големи онлайн платформи, като например „Екс“ и „Фейсбук“, да премахват незаконното съдържание и да предприемат мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския наратив. „Екс“ преразпредели ресурси и пренасочи екипите си, за да работят по бързо в променящата се ситуация, каза Якарино. Тя допълни, че компанията е сформирала ръководен екип, който да направи оценка на ситуацията малко след нападението на „Хамас“ срещу Израел, предаде БТА.

„Искаме отново да подчертаем, че приветстваме по-нататъшно сътрудничество с Вас и екипа Ви, включително и среща, на която да обсъдим всички конкретни въпроси и да получим допълнителна информация, на която да можем да отговорим“, написа Якарино в писмо до Бретон, публикувано в „Екс“. Социалната мрежа отговори в срок на повече от 80 искания за сваляне на съдържание в ЕС и не е получила никакви забележки от Европол по отношение на незаконно съдържание в платформата, се казва още в писмото.

Бретон отправи вчера подобно предупреждение и към „Мета“, като даде на компанията 24-часов срок да го информира за мерките, взети за борба с разпространението на дезинформация в платформите си след нападението срещу Израел.

Четете още

Избор на редактора