Кремъл блокира достъпа на „Вагнер“ до социални мрежи

Страниците и групите с участието на частната военна компания „Вагнер“ в две социални мрежи са блокирани, информира ТАСС. Агенцията се позовава на информация от пресофиса на Роскомнадзор – Федералната служба на Русия за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации.

Ограничен е достъпът на „Вагнер“ до социалните мрежи „ВКонтакте“ и „Одноклассники“. Целта е да се пресече разпространението на призиви за участие във „военния метеж“, пояснява ТАСС.

По-рано вече е станало ясно, че частната военна групировка „Вагнер“ е блокирана в мрежата „ВКонтакте“ по искане на Роскомнадзор, казва агенцията. За това е известила самата компания в профила си.

Репортер на ТАСС пък се е убедил, че групата, посветена на „Вагнер“ в „Одноклассники“, също е блокирана. Агенцията обяснява как при опит да се влезе там се появява съобщение, че тя е „неоткриваема, недостъпна или изтрита“.

„Редица ресурси се ограничават с цел пресичане на разпространението на призиви за участието във военния метеж“, отговарят от държавното ведомство на въпроса за причината профилите и групите на „Вагнер“ да бъдат блокирани в мрежата „ВКонтакте“.

Четете още

Избор на редактора