СЕМ пусна Кошлуков в битката за шеф на БНТ

Емил Кошлуков остава в битката за шеф на БНТ, решиха след гласуване с 5 на 0 гласа членовете на Съвета за електронни медии. Те единодушно отказаха да отстранят настоящия шеф от надпреварата, въпреки призива на 20 общественици, според които бившият царски депутат нямал „обществен авторитет и професионално признание“.

Според Пролет Велкова, която наскоро влезе в съвета от квотата на НС, темата можела да се обсъди, но на този етап на конкурса най-вероятно това би довело до обжалване в съда и завличане на СЕМ в юридически процедури.

Така СЕМ допусна до събеседване и осемте претенденти за генерален директор на държавната телевизия – Емил Кошлуков, Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Надзорниците ще изслушат концепциите им на 27 и 28 юни, а на 29 юни трябва да гласуват кой ще поеме управлението на медията.

Припомняме, че вчера в СЕМ е постъпил сигнал от 20 общественици, сред които музикантът Иван Лечев, певицата Камелия Тодорова, политологът проф. Евгений Дайнов, журналистката Искра Ангелова, карикатуристът Чавдар Николов, тенисистката Мануела Малеева, оперната певица Александрина Пендачанска, философът Калин Янакиев, пулмологът проф. Коста Костова. Те не одобряват канидадтурата на Кошлуков за втори мандат като началник на БНТ.

Обществениците се мотивират, че били притеснени от кариерата му – например партийната обвързаност на Емил Кошлуков в миналото, работата му в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“, неверните данни, посочени от него по време на първото му кандидатстване за поста генерален директор на БНТ през 2017, свързани с трудовия му стаж. Недоволните от Кошлуков припомнят и някои негови действия – показването на среден пръст като водещ на „Още от деня“ по БНТ, намесата в редакционната политика на блока за култура, свалянето на емблематичното предаване „Сънчо“ от програмата на медията, както и на знакови журналисти като Камен Алипиев, Горан Благоев, Марио Гавраилов.

Четете още

Избор на редактора