Тръгват масирани 24/7 проверки за продажба на райски газ

Комисията за защита на потребителите започва масирани денонощни проверки по заведения, барове и в социалните мрежи за продажба на райски газ. Това обяви на извънреден брифинг министърът на икономиката и индустрията в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя е наредила започването на проверките, като при доказване на продажба на райски газ ще се издава акт за временна забрана за продажба, тъй като към момента няма закон, който да пази децата от употребата на опасното вещество. Нарушителите, които продават райски газ на деца в интернет ще бъдат глобявани с 25 000 лв.

Нинова обяви още, че парламентарната група на БСП ще внесе и законодателни промени в Закона за закрила на детето, с които да се забрани продажбата на райски газ така, както е забранена и продажбата на цигари и алкохол за деца под 18 годишна възраст.

„Трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така. Имаме два проблема – чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос”, подчерта Нинова.

Тя посочи, че използването на райския газ взема застрашителни размери. Според доклада на Дирекция обществено здраве и здравен риск, отдел „Токсикология“, веществото е изключително опасно и може да предизвика отток на мозъка и в някои случаи дори смърт, смъртоносна индоксикация чрез задушаване, енцелофапатия, невропатия, води и до безплодие.

Омбудсманът Диана Ковачева вчера сезира министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като райски газ.

Четете още

Избор на редактора