Най-накрая. Усик и Фюри ще се бият в Рияд

Британецът Тайсън Фюри ще се изправи срещу украинеца Олександър Усик в Саудитска Арабия в първата битка през новия век, която може да обедини всички пояси в тежката категория на професионалния бокс. Това съобщи промоутърът Франк Уорън.

Фюри държи титлата по версията на WBC, докато Усик притежава поясите на IBF, WBA и WBO. Организаторите все още не са готови с дата за битката за абсолютен шампион в тежка категория, като за момента е ясно само мястото на провеждането й – саудитската столица Рияд.

„Това е най-големият мач в нашия спорт. Боксьорите в тежка категория винаги предизвикват огромен интерес сред феновете и нямам съмнение, че ще станем свидетели на най-големия двубой през новия век“, казва Уорън в съобщение до медиите.

Последният двубой за абсолютен шампион в тежка категория бе проведен през 1999, когато Ленъкс Люис победи Ивендър Холифийлд. Люис обаче не задържа дълго титлите, тъй като още през следващата година бе принуден да ги сдаде заради диспут около защитата им.

Усик (21/0) надви Даниел Дюбоа в Полша през миналия месец. Украинецът е с четири победи срещу британци в последните си четири двубоя, включително през 2021 срещу Антъни Джошуа за титлите и на реванша следващата година.

Първите опити за организация на двубоя пропаднаха и Фюри (33-0-1) боксира с бившия шампион на UFC Франсис Нгану на 28 октомври в мач без залог. За британеца това ще бъде първи истински бой от победата над Дерек Чисора през декември.

Четете още

Избор на редактора